Измама / Сигурна покупка на автомобил

Информация: Сигурност при покупка на автомобил

Предотвратяване на измама

Търсенето на автомобили в Интернет е бързо и удобно, за кратко време се получават подходящите оферти за желания автомобил. Някои „черни овце” обаче могат да се възползват от желанието Ви за изгодна покупка. Така за съжаление са се образували мрежи от измамници, в които неосведоменият и доверчив купувач или продавач лесно може да попадне.

Въпреки това е лесно да се предпазите от измами, ако спазвате няколко основни правила. Много от тях са толкова стари, колкото и рубриката за употребявани автомобили на Вашия ежедневник. Например премълчаването на щети от злополуки, манипулиране на километража, невярна информация за броя на предишните собственици, фалшифицирани документи и т.н.

Новите мрежи в Интернет се свеждат до няколко ключови думи:

  • Крадене на данни посредством така наречените „зарибяващи имейли”
  • Финансова измама чрез авансово плащане (чек, превод или Western Union)
  • Платени телефонни номера (0190, 0900, 0180, 0137)

КРАЖБА НА ДАННИ

Проблемът със „зарибяването” (за „парола” и „зарибяване”) преди се срещаше по-често. Измамниците се опитват по този начин да се доберат до пароли и поверителни данни.

За целта се пращат фалшифицирани имейли от името на известни фирми, в които Ви карат да кликнете на определен линк, който отново Ви изпраща на фалшифицирани Интернет – страници. Там Ви молят да посочите лични и доверителни данни, като Вашето потребителско име и парола.

По това ще познаете „зарибяващия” имейл:

Още в имейла Ви карат да попълните поверителни данни в един формуляр или да следвате директен линк. Често фалшифицираните имейли съдържат многобройни правописни и граматически грешки. Изтъкват се спешни обстоятелства, като заплаха от загуба на данни или мними проверки за сигурността.

Така можете да се предпазите от „зарибяващ” имейл:

  • Бъдете недоверчиви, когато получавате нежелан имейл, поради причините посочени по-горе.
  • Не кликвайте върху директен линк и не зареждайте прикачените файлове под него.
  • Не давайте никакви доверителни данни

AutoScout24 отваряте.

В случай, че не сте сигурни дали един имейл идва действително от AutoScout24 или Вие получавате фалшифициран имейл от името на AutoScout24, обърнете се към нашия отдел за работа с клиенти.

ФИНАНСОВА ИЗМАМА

1. „Много е хубаво, за да е истина”

Ако се натъкнете на изгодна цена, която е много по-ниска от цените на пазара, трябва много критично да проверите офертата Спортна кола, предлагана на цена 20, 30 или дори 50% под пазарната цена, трябва да се приема с недоверие. Точно в Интернет продавачите осъзнават стойността на своя автомобил. Сравнете цената онлайн с други подобни оферти. .

„Много е хубаво, за да е истина?” - това в повечето случаи е вярно!

2. Никога не купувайте, без да сте видели автомобила

Покупката на автомобил не е въпрос на доверие. Като частен купувач никога не извършвайте плащане, без да сте видели автомобила (виж по-долу). Естествено трябва да има основна проверка на автомобила и пробно каране, тъй като Вие изобщо не познавате продавача. Но Вие сте готови да му дадете няколко стотина или дори няколко хиляди евро за неговия автомобил. Уверете се, че този автомобил си струва парите. Освен това Вие ставате действителен собственик, чак когато притежавате документите на автомобила (в оригинал) и всички ключове.

3. Не правете предварителни плащания

Всеки сериозен търговец на коли ще потвърди, че не е обичайно да се капарира автомобил. Вие не познавате получателя на „капарото” и той бързо се скрива с парите през девет планини в десета, а автомобилът може би изобщо не съществува.

4. Само в брой

Избягвайте всякакви безкасови плащания. Преводи на пари чрез Western-Union или MoneyGram не са създадени за нормални плащания. Тъй като на Вас, като платец Ви липсва директната проверка на получателя, банката не Ви дава никаква сигурност. Същото важи за плащане с чекове при обратни преводи: В Европа един влязъл чек може да се окаже невалиден след няколко седмици. И тук банките не Ви дават сигурност. Имайте доверие само на парите в брой.

5. Никога без документи

При покупка на автомобил трябва да изисквате следните документи:

  • Личния паспорт на продавача/притежателя.Проверете имената в паспорта и в документите на автомобила, както и снимката.
  • Талона на автомобила, книжката на автомобила.Сравнете посочения там номер на рамата с този в двигателното отделение на автомобила.
  • Писмен договор за покупка. Само с него можете по-късно евентуално да предприемате правни действия (ключови думи: манипулация с километража, катастрофирал автомобил).

6. Най-добрият довереник сте самите Вие

Съмнителни продавачи биха могли да Ви предложат да ползвате услугите на довереник или дори предлагат да ползвате такъв от AutoScout24 - но: AutoScout24 не предлага услуга доверено лице!

Също така няма „магазини” на AutoScout24, както твърдят някои измамни имейли.

В AutoScout24 много служители се занимават с това да проверяват сериозността на обявите. Но ние не можем да гарантираме на сто процента, че онлайн няма публикувани съмнителни обяви.

За да не се превърне Вашият мечтан автомобил или мотоциклет в кошмар, Ви предлагаме още няколко основни правила:

Отделете време за сравняване на цените. Плащайте само при цялостното предаване на документите и ключовете, както и след подписване на писмен договор за покупка.

Контакт

Помощ при въпроси и проблеми

» E-Mail